את המושג pH אנו שומעים לעיתים רבות מרופאים שדורשים מאיתנו לשמור בצורה מאוזנת על רמת החומציות בגוף וגם ממומחי בריכות שונים המציעים לנו לשמור על רמת החומציות התקנית במי הבריכה כדי שילדינו לא יחלו כתוצאה. מכל אלו עולה השאלה- מהו מדד הpH? וכיצד מודדים אותו? כל זאת יורחב במאמר הבא.
מהו מדד הpH?
pH (או בעברית “רמת חומציות”) הוא סולם שתפקידו למדוד את רמת החומציות של תמיסות שונות. המדד נמדד על ידי בדיקת ריכוז היונים ההידורניים בתמיסה תוך שריכוז של יונים מסייע להעלאת רמת ה PH בגוף האדם או בכל חומר שנבדק. לרוב, ה-pH מוגדר כמדד או כסולם אשר מודד את מידת החומציות של תמיסה מסוימת. חשוב להבין כי ה-pH משפיע על תחומים רבים, כמו תפקוד התאים בגוף, זירוז תגובות כימיות ועוד.
בכל הנוגע למדידת הPH בגוף, חשוב לדעת כי הגוף שלנו מורכב מחומצות ובסיסים והוא חשוף אליהם בכל זמן, לדוגמא: בבטן שלנו ישנה חומצה הידרוכולית אשר מסייעת לנו לעכל מזון ובכך גם להימנע ממחלות זיהומיות. החומצות נמצאות גם סביבנו כאשר באמצעות הומיאוסטזיס בגוף האדם ניתן לשמור על סביבה פנימית יציבה וזאת באמצעות מניעה של חומציות יתר בדם, ומניעת חומציות בגוף, כאשר הכל תלוי ברמות הph הנמצאות בגופינו. הומיאוסטזיס בגוף האדם מגיע לידי ביטוי בבקרה וויסות הגוף וביצוע תהליכים שמאפשרים לגוף לשמור על תנאי סביבה משתנים.
מדוע חשוב למדוד את רמת החומציות?
רמת החומציות הינה חשובה בתמיסות שונות. בנוסף, כך גם בגוף האדם, ככל שמספרו של מדד הpH נמוך יותר כך הנוזל חומצי יותר. הכליה מווסתת את חומציות הדם בעצמה (pH), אולם תהליכים שונים בגוף יכולים להשפיע על חומציות זו. כל חריגה מטווח ה-pH התקין יכולה להיות בעלת השפעה הרת אסון על תהליכי הגוף התקינים, וחילוף החומרים. בדיקה זו מצביעה על תפקודם של הכליות והריאות, שני האיברים העיקריים האחראים על מאזן החומציות בגוף. פגיעה בכל אחת ממערכות אלו עשויה לגרום לשינוי במאזן. הבדיקה מבוצעת בדרך כלל במצבי חירום, אולם במחלות מסוימות הפוגעות בחילוף החומרים מבצעים בדיקה זו גם לא במצב חירום.
כיצד מודדים את סולם הpH?
ניתן למדוד את רמת ה-pH בעזרת אינדיקטור pH או באמצעות שימוש במד pH אלקטרוני.
- אינדיקטורים- אלו הם הם חומרים המשנים את צבעם לפי רמת ה-pH של התמיסה שבה הם נמצאים. לכל אינדיקטור יש רגישות לטווח pH מצומצם, שבו הוא משנה את צבעו. קיימים גם אינדיקטורים אוניברסליים המורכבים משילוב של מספר אינדיקטורים, ומאפשרים שינוי צבע רציף בטווח pH גדול מאוד. אינדיקטורים מפורסמים לדוגמה הם לקמוס וקונגו אדום, אך גם התה והכרוב האדום יכולים לשמש כאינדיקטורים.
- מד pH אלקטרוני- מד זה מתבסס על השפעת החומציות על התכונות החשמליות של התמיסה. מדי pH אלקטרוניים הם מדויקים מאוד ומאפשרים מדידה ברמת דיוק של מאית יחידת pH. המדידה נעשית על ידי מדידת פוטנציאל החיזור התקני של התמיסה. מתוך הפוטנציאל ניתן לחשב את ריכוז היונים על ידי שימוש במשוואת נרנסט.
לאחר שנדע את רמת החומציות ונוכל לראות מהו הסולם שלו, נוכל לבצע איזון של רמת החומציות ונדע כיצד לוסת את רמת הpH.
רוצים לדעת עוד בנוגע לרמת החומציות? מעוניינים לרכוש מדי pH? זה הזמן לפנות אלינו ל-“אל-חמה”. אנו מתמחים בתחום של מכשור וציוד למעבדות וניתן למצוא אצלנו מצורים מהחברות המובילות בעולם.