כשחושבים היום על מד טמפרטורה יכול להיות שהדבר הראשון שעולה לנו בראש הוא מחלה או חום, אבל לאותו מד טמפרטורה יש היסטוריה ארוכה המספרת על עוד הרבה שימושים אחרים. כיום יש בשוק סוגים רבים של מדי טמפרטורה שמתאימים לשימוש בתחומים מסוימים או לשימושים שונים. כך למשל אפשר למצוא מד טמפרטורה המתאים לשימוש פרטי או ביתי, כמו גם כאלה שאמורים להיות בשימוש במעבדות של כימיקלים או תעשיות. הסוגים השונים נבדלים זה מזה באופן המדידה, ביחידות המידה ובטווח הטמפרטורות שהמדידה מאפשרת. לפיכך, אם ברצונכם לדעת אודותיו של מד הטמפרטורה, הנכם מוזמנים לקרוא מאמר זה.
מד טמפרטורה: אודות
מד הטמפרטורה הראשון הומצא על ידי גלילאו גליליי בשנת 1592. אותו מד הומצא לצורך ביצוע הניסויים השונים שלו, הוא היה עשוי זכוכית והתבסס על התפשטות של אוויר חם או קר. במהלך מאות השנים הבאות חוקרים שונים הציעו שיפורים ושינויים שונים. בשנת 1709 גרמני בשם דניאל פרנהייט פיתח את מד הטמפרטורה הפועל על אלכוהול ובהמשך גם בעזרת כספית ושכלל אותם למוצר המוכר לנו היום. מד הטמפרטורה המוכר לנו קיום והנפוץ ביותר מורכב מצינורית נוזל (לרוב כספית נוזלית) . קצה הצינורית מורחב והוא בא במגע עם הסביבה ומושפע מהטמפרטורה; המשך הצינורית מצוי בתוך צינורית זכוכית שנייה כשביניהם וואקום המבודד את הצינורית הפנימית. כאשר הכספית מתחממת היא מתפשטת ועולה בצינורית שם היא נקראת על גבי סולם טמפרטורות המוטבע על גבי הצינורית.
מד טמפרטורה: כיצד לבחור את המד הנכון לנו?
על מנת לבחור באופן הנכון ביותר את מד הטמפרטורה הדרוש לכל תהליך או שימוש – חשוב מאד להכיר את התכונות והמאפיינים הטכניים שלו. למשל, יש הורים רבים לתינוקות קטנים שעושים שימוש במד טמפרטורה על מנת למדוד את דרגת החום במי האמבטיה לפני שיכניסו פנימה את התינוק שלהם. לצורך כך יש צורך במדחום שהטווח שלו מאפשר מדידה בין 10-50 מעלות ולא יותר. נתון נוסף שחשוב לשים לב אליו הוא הערכים שמופיעים על המסך – האם אלה מעלות צלזיוס או פרנהייט?
לפיכך, ישנם צורות רבות של מד טמפרטורה, כמו אנכים, עגולים או בצורת זווית, זאת בכדי להתאים אותם לתפקידם על פי המקום אותו הם משרתים. בנוסף, ישנם מדי טמפרטורה העשויים גם מחומרים שונים וזאת על מנת שהם יעמדו בתנאים שלהם. יש מהם האמורים לשרוד בתנאי קור קיצוניים, כמו בחדרי קירור וכדומה, ולפעמים משתמשים בהם דווקא באזורים חמים מאוד. לכן עושים מדי טמפרטורה ברמות שונות של רגישות על מנת שכל סוג יוכל לבדוק בתחום הטמפרטורה המסוימת שלו.